Eftersom det var farsdag idag och vi skulle fira moffa och två av småsyskonen tillsammans visste jag hur mycket gott det skulle bjudas på ikväll och slängde därför ihop en morotskaka med ingredienser som håller sig inom mitt schema. (Fyra veckor har jag bestämt att klara innan julsäsongen!)
Jag satte igång och bakade sent på en kväll så kunde därför inte smaka av smeten (periodisk fastan) och tillsätta mer sötning/kryddor osv. Resultatet blev faktist bra fastän den var en aning smaklös. Definitivt ett recept jag kommer att göra igen men då tillsätta ännu nån sötningsingrediens.
Jens gav förslaget äppel vilket jag tror skulle funka bra, Färska dadlar är aldrig fel heller, men saknade det i skafferiet. Med rätt sötning kommer ingen märka att det är en''nyttokaka''.
Morotskakan:
2 dl mandelkross (alt. grovhacka mandlar)
2 dl mandelmjöl/pulver
2 msk kanel
1 tsk bakpulver
4½ dl riven morot
4 ägg
2 msk kokosolja
2½ dl sötpotatispure
1 msk stevia/annan sötning
Glasyren:
200g lätt philadelphiaost
1 nypa vaniljpulver
1 msk stevia/annan sötning
1. Börja med att skala och baka sötpotatisen i tex mikron ( ca 10 min) och mosa sedan.
2. blanda ihop alla torra ingredienser först och tillsätt sedan övriga.
3. Häll smeten i en smord och bröad form. Jag använde kokosolja och mandelmjöl.
4. Grädda i 175 grader ca 25 min. Låt svalna.
5. Medan kakan svalnar blandar du ihop alla ingredienserna till glasyren. bred över kakan och toppa med
tex mandelkross.
Men som sagt, testa gärna att mixa med färska dadlar/honung i morotskakan. Tror den blir perfekt då! :)

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar